Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com

Vid Bergebron

En av Bergsjös mest spännande miljöer var området vid Bergebron. Här slutade den med roddbåt farbara delen av ån. Ett slut som man fick se upp med så man inte kom för nära strömfåran. Här bodde också några familjer vi umgicks med. I det vita huset på bilden nedan bodde handlaren Anton Öberg med hustru och dottern Kerstin. Kerstin hade en del intressanta djurböcker som jag fick låna. En bit ifrån bodde några år också Öbergs svärson Calle Olsson med fru Lilly och barn där dottern Marianne var i min ålder. I gamla apoteket (när det fungerade som apotek vet jag inte) bodde under en tid  Samuel och Inga Lindqvist med barnen Ulla och Bo.  


Butikshuset med gamla bron i förgrunden. Här har dock skylten hunnit bli nedtagen.

Under familjen Öbergs bostad fanns en butik som länge skyltade med Östlings Eftr. Efter Anton Öbergs död var Johan Öslund under en sista period handlare i lokalen. Tre Ö:n med andra ord. Mitt emot Öbergs fanns en annan butik (Signe Nordins) som jag tror småningom övertogs av bagare Eriksson. Berge hade ett eget affärscentrum! 


Backen upp från Bergebron, Öbergs till höger.

Backen upp från Bergebron, omgiven av många mer eller mindre vackra hus och kåkar, var för mig litet av Olle Olssons Hagalund. 


Forsen vid Bergebron kunde speciellt på våren vara en mycket imponerande syn.  På sommaren kunde de inte alltför täta dammportarna leda till att ån näst intill torrlades. Det var då mycket spännande att upptäcka på de torrlagda bottenpartierna såsom nejonögon, flodpärlmusslor, kräftor och i gölar instängada fiskar. 

Vid Berges kraftverk genererades likström som åtminstone räckte till paret Lönnman som bodde i det vita huset närmast dammen (något till höger om mitten på bilden ovan). När min kusin Karl-Erik och jag skulle installera TV här gällde det att vända stickproppen rätt om det skulle bli någon bild.

Åter startsida