Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com

Mina skolor: Åkerns skola

Innan den nya skolan i Kyrkbyn blev inflyttningsklar var det flera år brist på skollokaler. En rätt näraliggande skola var då Åkerns skola. Även andra lokaler som Godtemplarhuset användes. Min storasyster Inga gick i sjuan i Åkerns skola några år innan jag hamnade där. När jag skulle börja sjätte klass var det min tur att få litet längre resväg. Någon större motvilja mot att flyttas ut kände jag inte. 

Till Åkerns skola kom man endera med skolbuss (Backlunds blåa), med taxi vissa dagar när vi slutade tidigt, eller rätt ofta också på egen hand, med cykel eller på skidor. 

Tyvärr har jag inget skolfoto från detta läsår men jag minns att det tillkom ett par elever från södra sockendelen ( Högen, Yttre) nämligen Lasse Andersson och Gerd Burman.  

Även på den här tiden var det ibland ont om lärare. Vi fick en pensionerad man vid namn Gunnar Malmqvist. Den andra klassen i skolan som var  en femma hade mera tur och hade Ingrid Åström som lärare. Rektor Klint kom ett par gånger i veckan och höll lektioner i svenska. Dessutom hade vi träslöjd på övre våningen med Kurt Boman och på vårterminen syslöjd i en liten stuga en bit in i skogen bortom Filadelfia (fru Berglund).


Åkerns skola, bilden tagen 1966. Bakom uthuset tv om skolan skymtar
 taket på Filadelfiakapellet där vi åt lunch. 

Vaktmästare på skolan var Kalle Äng som också bodde där med fru och två gulliga men busiga döttrar. Jag tror också att min klasskamrat Irene Lundin bodde där med far och syskon. 

Mat serverades i en sal i Filadelfiakyrkan strax intill. Jag vill minnas att Stina Svensson var en av bespisningstanterna.  

En ny kamrat hette Göran och var nyinflyttad, möjligen från Stockholm. Göran var en livlig men rätt oförarglig grabb. Vår lärare, som förresten skulle tilltalas "lärarn", hade dock ett ont öga till honom. Vid ett tillfälle hade Göran ett äpple med sig som han skulle ge till en  kamrat, Björn Dehlin. Under morgonbönen (Fader vår) lade Göran äpplet på Björns bänk, närmast bakom hans egen. Lärarn som under bönen kisande höll koll på klassen fortsatte att läsa bönen till slut. Efter "amen" klev han ner från podiet och gav Göran ett par slag som åtminstone vi grabbar uppfattade som knytnävsslag. Under den efterföljande rasten var upprördheten stor. Vi skulle skolstrejka! Alla grabbar utom två var med på saken - vi sprang hem. Jag och ett par grabbar till tog   vägen över Åsmyren och  Kyrkbyberget. Vi  inbillade oss att vi var förföljda av en ilsken lärare - vilket vi förståss inte var. Det blev naturligtvis en hel del rabalder efteråt och i terminsbetyget blev det B eller möjligen C i ordning och uppförande. 

På den här tiden var det gott om affärer i Bergsjös byar. En fanns i Åkern och drevs av herr och fru Holm. Det var här man kunde köpa godis, dubbel-bubbel hette ett populärt tuggummi. Här fanns också en hållplats om man skulle åka med ordinarie buss. 

Något år senare hade Bergsjö Brottarklubb förlagt sin träning till Åkerns skola. Jag deltog med liv och lust. Mina två bästa träningskompisar var Stig Berg och Lennart Eng. Tränare var Bernt "Sotarn" Eriksson. Tyvärr fanns det inget varmvatten att duscha i men vad gjorde det! Hem tog jag mig - åtminstone ibland - med skidor.


Åter startsida