Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com


Scouting 

På 50-talet hade jag framförallt två fritidssysselsättningar: idrott och scouting. Scoutrörelsen har kanske funnits före 50-talet och finns kanske även idag men det vet jag tyvärr inget om. Jag deltog från vargunge till seniorscout och minnena är otaliga men jag har här försökt välja ut några "godbitar".

Jag minns att någon hade skickat hem ett papper med förfrågan om intresse att delta i scouting och om förslag på lämpliga  ledare. Så småningom kom verksamheten igång, jag började som vargunge. Ledarna var i stor utsträckning lärare men även lärarbarn som  Mats, Margareta och Barbro Klint var engagerade. En stor del av Kyrkbyns ungdomar i deltog i verksamheten. 

Litet senare anslöt också några trevliga grabbar från Fiskvik: Janne Flink och "Röd-Bengt" Andersson, tror också Rune Svang var med. Dessa grabbar cyklade eller åkte buss ner till byn för att delta,  vilket jag tyckte var starkt gjort. 

Vid ett tillfälle skulle vi avlägga "vargungelöftet" som bland annat innehåll en strof om att man skulle lyda den gamle vargen. Jublet blev stort när en av oss tog fel på djur och "lovade lyda den gamle räven".

 När vargungetiden var över fick man vara med storpojkarna och bilda patruller.  Under flera år hette patrullerna Älgen, Ekorren och Örnen. Själv var jag en örn.

 
Tv: Ekorren, framifrån: Håkan Larsson, Håkan Andersson, Åke Jonasson, Bengt-Olov Forsell, Björn Dehlin, Paul Vestberg, Ingvar Wadin och Ove Pettersson.Th: Älgen, från vänster: Åke Ingemarsson, Lasse Matsson, Karl-Gösta Ingemarsson, Bo Bergstad, Anders Forsberg och Sten Larsson.

Under många år hade vi tillgång till Granstorpet, ett ställe som idag är helt övervuxet av skog men som låg strax bortom Skrämsta. Där hade vi möjlighet till övernattningar (med rätt lite sömn). Jag hade då också nöjet att vara hantlangare åt en murare vid namn Lantz när den öppna spisen murades om. Två engagerade och duktiga ledare var Kurt Boman och Mats Klint. Mats som jag tror tagit bilderna på denna sida är  vad jag förstått en känd  Bergsjöbo.


Tv: Örnen framifrån: Kjell Österlund, Lasse Eriksson, Kjell-Åke Israelsson, Lennart Eng 
och jag. Th: Vid lägerelden: Kurt Boman, slöjdlärare, avdelningschef och eldsjäl.
   

Flera somrar var jag på läger. Det första lägret, Garvarlägret, hölls på Bromvallen. Där deltog också scouter från Forsa som vi senare ofta träffade. Ett av de starkaste minnena från detta läger var lägerbålen där jägmästare Forsberg (kallad Lurax) blåste i lur ut över sjön med fantastiska ekon och efterklanger. Några  minnesvärda ledare var "Stora bullret" ( prästen Set Rimbe) och Olle Andersson från Forsa.

 Ett läger kallat Vaskarlägret ägde rum i Knoppe. Tyvärr regnade det mest hela tiden. Ett minne från lägret är när vi tilldelades kompasser och instruktioner med angivande av gradtal. Instruktionerna var skrivna för 400-gradiga kompasser. Tyvärr fick Örnen och en annan patrull 360-graders kompasser. Vi blev något sura när vi efter flera timmar förstod att vi sprungit fel.


Scoutinvigning i Bergsjö kyrka. Lägg märke till att några händer är väl 
förberedda för att göra scouthälsning.

Vid ett annat tillfälle åkte vi, utrustade med bl a skidor och matsäck, med Bergsjö-koa (tåget) och blev avsläppta mitt ute i skogen. Efter en ganska lång skidtur och strax innan det började skymma hittade vi fram till en stuga där vi skulle övernatta. Kallt och rått var det, men efter en stunds eldning fick vi upp värmen och övernattningen klarades utan några men. Alf Johansson och Lasse Matsson

Åter startsida


50 år senare!