Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com

Sommarjobb: Skog och bank 

Det var inte alltför gott om sommarjobb den här tiden (slutet av femtiotalen, början på sextiotalet). Hemma fanns det alltid trädgårdssängar att rensa men det gav inte många kronor i inkomst.
De sommarjobb jag så småningom fick var inom två skilda områden: skogsarbete och bankjobb. 

På den här tiden hette den största arbetsgivaren inom skogsbruket Ströms bruks AB även om kyrkan och bönderna också var stora skogsägare. Kontoret låg vid trekanten intill jägmästarbostaden. 

Jag var 14 år när jag för första gången fick vara med i skogen. Det handlade om röjning eller hyggesrensning (jag har litet svårt att hålla i sär begreppen). Det var skogvaktare Yngve Näsman med säte i Andersfors som höll i arbetet men den direkta arbetsledningen sköttes av allas vår Hjalmar med efternamnet Berglund. Hjalmar var en varm och humoristisk person som var mycket omtyckt av oss grabbar. 
Det är så här 45 år efteråt svårt att komma ihåg namnen på alla som i olika omgångar deltog i arbetet samtidigt som jag. Jag skall dock göra ett försök med reservation för felaktigheter: Från (Kyrk)byn deltog bror Ola, Eje Larsen, Mats Klint. Från Slätterne och Älgered: Sture Larsson med lillebror/kusin, Sven Eriksson, Karl-Ove Ljunglöv och Kjell-Åke Näsman. I bland var också andra vuxna än Hjalmar med. Minns bl a bröderna Larsson (föräldrar till Sture och hans kusin) och Karl-Oves pappa Einar och Jonke? Fröjd. 
En sommar jobbade jag med Lasse Matsson och en förman som hette Larsson i närheten av Granstorpet i Skrämsta. Efter varje paus tyckte Larsson av det var dags att "ta en dunst". Han menade naturligtvis dust, men felsägningen har levt kvar i mitt och kanske också Lasse Matssons minne. 
En sommar gick Midnattsolsrallyt inte långt ifrån vårt arbetsområde (Strömbackavägen). Lasse Matsson lånade då firmans (färghandelns) Ford Taunus och vi åkte fram till en lämplig plats så att vi kunde beskåda fartfantomerna. Jag minns att vi såg både Tom Trana och Sylvia Österberg. Förmodligen var den lokala favoriten Johnnie Dahlström också med. Lasse blev inspirerad av vad han sett och färden till arbetsplatsen gick sedan i rallyfart. 

Senare jobbade jag även med bröderna Engman från Ingesarven.
En vacker höst jobbade jag ensam i skogen mellan Annsjön och Knoppe. Jag åkte dit med moped. 

Färden till arbetsplatsen företogs vanligen med en Volkswagenbuss Den första arbetsplatsen låg i Ede nära vägen. Annars kunde det vara ganska långa promenader innan man var framme. Det kunde vara ganska jobbigt för en ung grabb, speciellt när myggen eller bitflugerna var i farten. Om man råkade beklaga sig över mygg eller annat kom direkt kommentaren från Hjalmar: "Dä ä myttje pjål å". Till matsäck hade jag ofta pannkaka som hölls varma i en mat-termos. Drickat var oftast svagdricka eller saft. 
Redskapen var röjyxa (med krok som man ryckte av sly med), vanlig huggyxa och de sista åren motordriven röjsåg. 


En paus i arbetet.  Förmodligen sista skogsjobbarhösten

Två somrar jobbade jag på bank, först på Handelsbanken i byn, senare på Sparbanken i Hudiksvall.  På Handelsbanken hade kamrer Strömberg pensionerats men den färgstarke Calle Söderlund fanns fortfarande kvar. Ett par trevliga flickor båda med efternamnet Berglund jobbade också där då. Platschefen hette då Martinsson. Jag fick det stora förtroende att sköta om växelaffärerna. Växlar var en typ av snabblån som är värd en egen historia, men den är  inte jag rätt man att skriva.  
Jobbet på Sparbanken bestod mest av att jag kontroll-läste listor med namn som matats in i en dator. Personalen var trevlig. Inez Sjögren jobbade också där och bjöd oftast på skjuts in till stan, tack för skjutsen Inez!


Åter startsida