Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com


Idrottsminnen

En stor del av fritiden i min ungdom ägnades åt sport och idrott i olika former. På 50- och 60-talet fanns några klubbar och aktiviteter som försvunnit och kanske är okända för de yngre. Det fanns dock många färgstarka aktiva och ledare som lever kvar åtminstone i mitt minne. Jag skall nu göra ett försök att återge något av vad vi idrottsintresserade ungdomar ägnade oss åt för så där 50 år sedan. Bergsjöloppet med Tomas Magnusson i spåret. 

Fotboll 

I mitten av 50-talet hade Bergsjö ett av Norrlands bästa juniorlag. I laget ingick flera spelare som senare blev stora namn i trakten men också några som inte fortsatte. Några namn i laget (förmodligen var de flesta födda 1938) var Ola Åkerström, Håkan "Bloss" Persson, Kea Andersson, Lars-Kåre Sjöman och Johnny Westrin. Kanske var också lillebror Åkerström (Janne) med. Målvakten hette möjligen Fanqvist. Jag minns att man spelade någon sorts final hemma på Bergsjö IP. Johnny Westrin som väl inte var den som slet mest lyckades bl a lägga en hörna direkt i mål i matchen som Bergsjö vann. Annars hette oftast målspottarna Kea och Lars-Kåre.

A-laget kunde också vara rätt kul att titta på, inte minst på grund av alla färgstarka personligheter.  Knut Björk var en snabb ytter. Bröderna Gillström (Olle och Åke) var två duktiga dribblers liksom Bosse Lindqvist. Bröderna Hilmer och Helge Ring vara "stora" grabbar som ingen satte sig på. En av mina favoriter var Janne Åkerström som hade mycket god speluppfattning. En bollsäker mittback eller centerhalv som det kallades på den här tiden var Holger Örn. Den verkliga slitvargen var Roland "Grålle" Fredin, en kille som aldrig gav upp. Flera duktiga målvakter fanns det förutom Hilmer: Sven Collin och Kalle Svensson var två. Ett par storheter som jag endast såg som sk "slocknade" stjärnor var bröderna Erik och Sven Staaf. Det spelades ibland uppvisningsmatcher mellan gamla "slocknade stjärnor" och A-laget och jag blev rätt imponerad av kanske främst Eriks framfart. Eriks son Tommy blev senare Bergsjös kanske främsta fotbollsspelare med allsvenska meriter från Brynäs.
Av mina jämnåriga lyckades några bra i A-laget: Björn Dehlin, Allan Möller, Ole Lindqvist, Åke Jonasson och Ingvar Wadin.

Brottning

Under några år från mitten av 50-talet och en bra bit in på 60-talet var brottningen en stor sport i Bergsjö. Vi hade många duktiga brottare, vi var nog en av distriktets framgångsrikaste klubbar speciellt på juniorsidan. Eldsjälen och den som satte fart på sporten var Bernt "Sotarn" Eriksson.  Bernt var en mycket duktig brottare som tillhörde de 5 - 10 bästa i landet. En av Bergsjösportens stora ledare, Einar Svensson, var med även här. Vi höll först till i godtemplarlokalen, det måste ha varit samma lokal som det visades film i innan nuvarande biograflokal byggdes. En period höll vi också till i Åkerns skola och senare i Centralskolan. Brottningen var en verkligt stor sport med många aktiva. Jag skulle tro att vi under en period var ett trettiotal grabbar som svettades på mattan.  Några duktiga brottare jag kommer i håg: Arne Eriksson och Eskil Olsson (Eskil var också duktig back i fotbollslaget), två fina tungviktare, Ingvar Hugg, gick JSM-final mot Pelle Svensson (Ingvars bor Lasse var landslagsboxare i tungvikt), Jan Persson, Roland Fredin, ? Sandback (sotare även han), Sune Eriksson, Torbjörn Svensson, Åke Olsson, flugviktaren ? Forsberg, stor publikfavorit. Själv tränade jag mest med Lennart Eng och Stig Berg. Jag gick också en match (som jag vann på fall) men tyckte det var så nervöst att jag inte ville göra om det. Det var rätt vanligt med klubbmatcher; Söderhamn, Kovland och Sundsvall hade bra brottare som ofta kom på besök. Ett år arrangerade vi junior-DM med flera hemmasegrar. Vid ett tillfälle hade vi besök på Hundskinnets scen av storstjärnorna Olle Anderberg (OS-guld mm) och Bengt Johansson (världsmästare) och Bengts bror Göran. Tillsammans med "Sotarn" bjöds man en på fin show. 

Backhoppning

Vid Hundskinnet fanns under många år en hoppbacke. Den var vänd mot Vadebron och var väl inte särskilt imponerande med dagens mått. Jag vill minnas att man kunde komma upp i hopplängder på 20 - 25 meter. En av idolerna för oss småpojkar var Bengt Eriksson (bror till bagarn i Berge). Men det fanns flera som hoppade långt och snyggt. Sjöblom och Westerlund är två namn som dyker upp i mitt minne i samband med backen, tyvärr har förnamnen trillat bort. En del av mina jämnåriga var tuffa nog att våga hoppa, den som jag minns hoppade mest ihärdigt var Lennart Eng
Senare byggdes en backe i Ede men den vet jag inte så mycket om.

Bågskytte

Under en rätt kort tid, förmodligen i början på 60-talet fanns en bågskytteklubb i Bergsjö.  Initiativtagare och ledare var Sture Eng och Folke Wallin som båda var mycket duktiga. Vi höll delvis till under Centralskolan i ett källarutrymme. Min bror Ola var med liksom hans kompis Eje Larsén. Även jag provade på, dock utan större framgång.

Skidåkning

Ett skidminne utan skidor var när ett mindre gäng från idrottsföreningen skulle staka ut var elljusspåret skulle gå. Naturligtvis var Vasaloppsveteranerna Erik Andersson och Einar Svensson med. Jag tror även Helge Ring var med. Av de yngre minns jag, förutom mig själv, bara Harry Matsson. Vi startade nära bränngropen (dåvarande sopstationen, där nya idrottsplatsen ligger). När vi kom fram till Hulteberget tyckte dom stora farbröderna att vi skulle rakt upp mot toppen med banan. Så blev det också. Så småningom drogs även en något lättare bana runt berget. Det stora jobbet gjordes nog av Bergsjö Kraft (eller om det var Bålforsen) men jag vill minnas att jag vid något tillfälle var med och grävde gropar för stolparna.  
Under en period arrangerades också ett skidlopp på nyårsdagen. Ofta fanns deltagare ur svenska eliten och ibland även utlänningar. Den största stjärnan jag kommer ihåg är Tomas Magnusson (världsmästare, se bild här ovan) men även "Hulån" Larsson var med något år. Skidstadion låg nära nuvarande Trimavallen. Ett år var också tjeckiska landslaget på besök.
Bergsjös bäste åkare vid den här tiden var Börje Jonsson, men han tävlade för Hassela.

Tennis

Tennisbanan nedanför hembygdsparkens scen var ett populärt tillhåll för både grabbar och vuxna. Bland "farbröderna" minns jag att Fritjof Karp på Strömsbruks kontor brukade spela med apotekare Burman. Jag var rätt imponerad över deras bollsäkerhet. Bland jämnåriga medspelare minns jag Lars Burman, Arne Torell, Lars Fredin och Björn Dehlin. En sommar, kanske 1959, hade vi tillgång till en skicklig instruktör. Jag vill minnas att han hette Jean Flodin. Vem som tagit dit honom har jag ingen aning om, kanske var han bekant med någon av de äldre spelarna. 


Arne Thorell och jag

Hockey-bockey

När centralskolan byggdes gjordes också plats för en rink. Rinken byggdes under Olle Wadins ledning i skolans slöjdsal. Sen var det bara att vänta på kylan och börja spola. På vintern spelades ofta korpseriematcher med lag som Skolfuxarna (lärare som Bengt Norin, Bernt Löfgren och Martin Klint var duktiga lirare), Livs (slakteriet och affärsanställda), Bergsjöverken samt även lag med skolgrabbar i. Även seniorscouterna hade ett lag. Det blev många kalla kvällar vid rinken och ibland även på. 

Simning (simskola)

De enda simtävlingar som jag kommer ihåg från 50-talet var de som brukade förekomma vid simskolans avslutning. Simlärare var under en lång period Åke Gillström. Min bror var, till skillnad från mig, en duktig simmare och vann åtminstone ett år avslutningens simtävling. Det enda pris jag fick var ett pris för flitigt deltagande.

 


Fotboll på gamla IP: Björn Dehlin lossar stora kanonen.

 

Ni som har minnen, bilder, laguppställningar, resultatlistor och liknande från den här tiden, hör gärna av Er så kan vi tillsammans förbättra denna sida! Adress ovan till höger!

Åter startsida