Bergsjöbilder

Hågkomster och foton från 1900-talets mitt. Insamlat och redigerat av Lars Sjölander, numera bosatt i Järfälla.
e-post: larswsjolander@gmail.com

Hus och människor, Kyrkbyn del 2
(Nordins - trekanten)


Centrum på 60-talet

Vi fortsätter nu upptäcktsresan i 50-talets centrum: 
Efter att ha passerat busstationen och dess vedbod kommer vi till  Nordins. Först en stallbyggnad där bönderna som kom in till byn för att handla kunde ställa in hästen vid otjänligt väder. Byggnaden användas också vid julotta när det var slädföre. Därefter öppnade sig en stor gård med en lagerbyggnad parallellt med vägen med järnvägen strax bakom. Nästa hus är Nordins livsmedelsaffär som vid den här tiden mycket liknade en lanthandel. På övervåningen bodde August Nordin med hustrun Anna. August Nordin var även kyrkvärd och jag minns att jag ofta när jag gick i kyrkan satt på bänken bakom honom och därvid hade gott om tid att studera hans nacke. Nordin startade flera affärer bl a en i Åkern som senare övertogs av Holms. På sommarloven dök ofta dottersonen Sven upp.  Från  butiken kommer jag bland andra ihåg Harry Fröjd som var en trevlig ung man - jag kom senare att jobba i skogen med hans far. Här jobbar också Arvid Dahlqvist som senare tar över Emmas i Vade. Denna affären övertas så småningom av Bertil Edström.

Nästa affär är O Erikssons järnhandel. Eriksson, som jag vill minnas ursprungligen var jämte, var även han en entreprenör för att använda moderna termer.  Han startade yxtillverkningen i Gränsfors. Vid den här tiden var det nog mest sonen Torgny som skötte affärerna, dock med god hjälp av en syster och en stab av kontorsfolk och expediter. På kontoret som även skötte yxfabrikens affärer jobbade Axel Bäckström, Erik Berggren och Folke Wallin. Bland expediterna minns jag främst Erik Olsson och Anders Larsén. Erik var aktiv  i Bergsjö IF (ordförande?).  Einar Svensson körde ut varor. Jag minns särskilt koksleveranserna. Einar var en engagerad och omtyckt idrottsledare och en legendarisk Vasaloppsåkare.  Här fanns också en ung Ove Forslin som var framgångsrik mopedförare när Bergsjömästerskapen på rundbana gick på Bergsjö IP:s löparbana. 
När det var julskyltning var det vid järnhandeln man samlades för att titta på årets nya leksaker. Fönstren var väl täckta av brunt omslagspapper fram till dess det var dags för den högtidliga avtäckningen. Järnhandeln, byggd c:a 1905, var (och är) nog byns mest imponerande byggnad. På tredje våningen bodde Torgny med fru Vivi och barn varav flera var skol- och scoutkamrater: Olle, Kristina, Elisabet och Olle.  Ytterligare tre döttrar föddes. I huset bodde även Torgnys syster Olini och pappa Olof (senior). Till järnhandeln hörde också under en tid en BP-mack.

Mitt emot järnhandeln ligger hotellet. Jag kommer bäst i håg familjen Pettersson som drev hotellet under stor del av 50-talet. Det fanns ett rum med pingisbord där man kunde gå in och spela. På övre våningen fanns många resanderum. Sonen Ove var en trevlig kille - mamman Katarina var väl den som skötte det mesta. 

Efter järnhandeln kommer man till apotekshuset. Första affären där är Nordins skoaffär som sköts och förmodligen ägs av  Nils Åsberg som bor i det gula huset med torn på andra sidan järnvägen. En kunnig expedit där heter Oskar, möjligen Lönnberg i efternamn. Här jobbar också Mildred Forslin, möjligen är det något senare. 
Apotekaren heter vid den här tiden Bergstad. Sonen Bo är aktiv scout och en trevlig kille. Kalle Svensson var länge allt-i-allo på Apoteket, förmodligen även vid denna tid. I huset bodde förutom apotekarfamiljen också tandläkare Wedin. På apoteket jobbar  två rara unga damer,  systrarna Britta och Ann-Lisa Hedman. Efter  Bergstads kommer (slutet av 50-talet) Carl David Burman med fru Britta och barnen Lasse och Lena.


Centrala Kyrkbyn. Lägg märke till järnvägsspåren som börjar bakom järnhandeln
 och sedan försvinner mitt i högra kanten!

Mitt emot apoteket håller taxichaufförerna till. Där har också Albin Bohlin sin Esso-mack. Taxichaufförerna heter Selander, John Råbom, Ramberg och "Losen" Persson. Det är nog Råbom som är den stora idolen bland oss grabbar. Flottaste amerikanaren har han och dessutom har han ett gott rykte om att kunna köra snabbt om det behövs. 

Snett emot apotekshuset ligger Konsum. Här bor Örnens patrulledare Kjell Österlund med sina föräldrar. Kjells pappa Arne är en av dem som drabbas av den polioepidemi som går genom landet i början av 50-talet.  Han måste då sluta som konsumföreståndare. En annan konsumföreståndare heter Widholm (förmodligen efterträdare).

Nästa hus efter apoteket är ett pampigt trähus som inrymmer både kafé och köttaffär. Kaféet sköts av Ella Andersson medan köttaffären ägs av familjen Nordborg där dottern kallad Bissi (Britt-Marie) är skolkamrat.  Brödet till kaféet levereras av Gillströms bageri som  ligger i ett vitt hus snett bakom kaféet. 

Mycket av köttet i köttaffären kommer säkert från slakteriet på andra sidan järnvägen. Där jobbar bl a Helge Ring och Knut Björk,  aktiva fotbollsspelare liksom bagare Gillströms söner, Åke och Olle. Även Bengt Persson, gift med Anna i bokhandeln jobbar här men spelar inte fotboll. 

Nästa hus är färghandeln. Det är gatans gladaste och nyaste hus. Det är den gula tegelfärgen som gör att det skiljer sig från de mestadels gråvita byggnader som vi passerat. Efter en brand 1951 då lärarinnan Karin Erikssons hus (på samma plats där Bertil Edström senare byggde) brann ner bestämmer sig färghandlarfamiljen Matsson, som blev hemlösa vid branden, för att bygga nytt.  Huset byggdes 1953-54 av byggnadsfirman Schmidt & Dahlqvist (Axel och Tore).  Till huset flyttar  färghandeln som tidigare hållit till i snickerifabrikör Engs fastighet. I färghandeln jobbar förutom makarna Matsson även Axel Persson, back i fotbollslaget och Ågot (Aagot), byns tjusigaste tjej. Dessutom finns det några lägenheter och ytterligare affärslokal i huset. Här bor nu Albin och Viola Swing med sonen Eric (idag trafikpolischef), Helge Ring, Nisse och Elisabeth Persson och Sigge Larsson med fästmö/fru. Elisabeth Persson är frisörska och öppnar senare salong här.

Här håller också Erik Backlunds blå bussar till. Bussarna går i huvudsak mellan Bergsjö och Hassela. Det lilla kontoret är nu rivet?

Snett emot färghandeln ligger Handelsbankens hus.  Här jobbar jag en sommar i början på 60-talet. En färgstark person på banken heter Calle Söderlund. (Jag jobbade här en sommar så jag vet). Även chefen Pelle Strömberg får nog betecknas som färgstark.  I kiosken i husets östra del har Alf Lundberg sin tobaks- och pappershandel. Den kallas oftast Åkes efter Alfs äldre avlidna bror. Hit flyttar senare urmakare Erik Norén sin verksamhet.Bild: Centrala Kyrkbyn mot norr.  Rosells (Johanssons) i överkanten.

 

Ett stort hus som inrymde kafé Drott och som syns i ovanstående bilds nedre högra kant står möjligen kvar ännu men rivs inom kort. Ägaren hette  Ivan Larsson. Här ligger i dag Filadelfia och Föreningssparbankens hus.

 Nästa hus är Hellmans. Här är ännu Josef verksam men Torsten håller på och lärs upp sig för att ta över. Många trevliga expediter jobbar här. Astrid Filin kommer jag ihåg som en av dem, men det var väl förmodligen något senare som hon började. En manlig expedit hette Hulén. Här finns en sidoingång till mjölkbutiken som ligger innanför resten av butiken. Den har öppet några timmar även på söndag eftersom alla inte har kylskåp vid den här tiden. Senare bygger man till ett utrymme med frysfack för uthyrning. 

 Efter Hellmans kommer vi till Bergströms. Bergströms säljer herrkläder. Här jobbar Paul och hans mor. Paul var en entusiastisk skidåkare och var möjligen den som först kom med idén att bygga Älvåsen-anläggningen. I vart fall hade han en modell i skyltfönstret många år innan skidanläggningen blev verklighet.

På norra sidan vägen låg Lindgrens manufaktur. Hit fick jag ofta följa med min mor. Pappa Lindgren (Arvid) fanns ofta i affären men det var hans trevliga dotter Anna-Lisa som kunde plocka fram de varor vi behövde. Lindgrens var också våra honungskunder och ibland skötte jag leveranserna.

I nästa hus håller skräddare Bergqvist till. Hans dotter med familj (Wounders) bodde också i huset vid den här tiden. Har ett svagt minne av att urmakare Norén höll till här under en tid.

På Ströms bruk, vars kontor är sista huset på vägens södra sida före trekanten, heter jägmästaren Forsberg vid den här tiden. Sonen Anders är en kul kompis, liksom lillebror Mats. Mor heter Kerstin och familjen bor i vad jag tycker mest liknar en herrgård innanför kontoret. På kontoret jobbar Fritjof Karp, en entusiastisk tennisspelare, Christmansson, Sven Synnebäck och Henry Telin, möjligen inte alla samtidigt. 

Mitt emot ligger Söderlunds stora hus,  på jularna med lampprydd gran. Här hade Samuel Lindqvist sin möbelaffär. Bland de boende finns fru Rahne, änka efter skolläraren på Älvvik. Förmodligen bor även familjen Oskar Söderlund  i detta hus. Oskar är ett välkänt namn inom  travsporten.

Vid själva trekanten som är det vanliga namnet på trevägskorsningen i slutet på nuvarande Storgatan ligger Nords. Här kan man köpa blommor, frukt och fröer. Det är Per Nord och Sjöman (sonen heter Lars-Kåre) som driver verksamheten. Längre ner vid sockenstugan ligger Ejdas (Forsell) kafé med populärt 5-öresspel. 

Om vi nu vänder åter efter gamla vägen passerar vi ett hus där Söderlunds tryckeri är beläget. Det är Nils, en bror till Oskar, som är tryckare. Sonen i huset, Lennart är en utmärkt fotograf. Här finns också några vackra döttrar, vill minnas att dom var tre. Därefter, en liten bit från vägen, ligger ett litet hus som förmodligen är ett av byns äldsta. Det har senare bl a varit tidningsredaktion. 

I nästa hus bor Erik Nordin med hustrun Anna från Blekinge. Det är en av byns äldsta fastigheter. Eriks förfäder har varit bönder här under många generationer. Tyvärr blir Erik (Bengs-Erik) den siste. I huset finns byns bokhandel som sköts av Anna Persson. I huset har också John Ward och hans fru en blomsterhandel. Några uthus tillhörigt den gamla bondgården finns också kvar.

Från dom nordvästra utkanterna av socknen (möjligen Haddungsnäs) har en driftig snickare, Richard Hallberg flyttat, byggt och öppnat möbelhandel. Hallbergs möbler är under många år ett välkänt namn  långt utanför kommungränsen. 

Nästa byggnad är Willes bilverkstad. Det är Wille Dahlqvist som driver verksamheten och som givit namn åt den byggnad som idag finns på samma plats. Wille var en färgstark person även han (se även den gamla bilden från Älviksskolan). Här jobbade också Emil Johansson, bl a vulkade han däck. 

Mellan Willes och Konsum ligger ett rätt stort grått hus. Här håller barberare Jansson till. Under en tid har också Knut Åkerlund försäljning här. 

Herman Pettersson driver elaffär i nästa hus (efter Willes) som en period även inrymmer Postens kontor. Hos Pettersson jobbar Verner Råbom som senare tar över verksamheten. Här jobbar även  Bertil Svahn, pappa till Björn och Britta-Lisa.

Efter Post- och elhuset låg tidigare ett hus tillhörigt lärarinnan Eriksson (se skolfoton!). Huset, där bl a färghandlarfamiljen Matsson bodde, brann ner Valborgsmässoaftonen 1951. I huset fanns en radio- och cykelverkstad "Monark" som drevs av en herr Åström. Här byggs senare en villa där familjen Edström bor.

Nästa hus som ligger intill Engs snickerifabrik innehöll en tid färghandel och  under en period polisens kontor. Jag minns när jag med klassen gör ett studiebesök där. Polisman Bertil Jäderberg visade  hur man tar fingeravtryck.  

Sista huset på vår rundvandring är Savoy-huset. Här bor Hasse och Essan Wallin som också äger huset vid den här tiden. Essan är syster till Arne (rörmokare) och Axel (på järnhandeln) Bäckström .  Savoy är namnet på ett av våra vid den här tiden mycket populära kafféer. (Ni kommer väl ihåg den klassiska låten Stompin' at the Savoy?)

Ni som kommer i håg mer och kanske bättre än jag (namn på butiksfolk och annat) hör gärna av Er! Av Lasse Mattson (färghandlarson, numera bosatt nära Boston, USA) och hans mor har jag fått intressant information till denna sida.


Åter startsida